Bezoek IFA 2016

Op dinsdag 6 september bezocht ik samen met collega Paulien Copper de IFA-beurs in Berlijn. Doel van dit bezoek was om te ontdekken wat er allemaal voor nieuws te zien en te doen was op het gebied van consumentenelektronica. Voor mij waren met name bedrijven zoals Lenovo, Bosch en DeLonghi interessant omdat we de afgelopen maanden veel materiaal over hun producten de revue hebben zien passeren. Het is dan ook interessant om technologie en ontwerpen die je alleen op papier hebt gezien, ook eens in het echt te mogen bekijken en ervaren.

Omdat we pas op het laatste moment hadden besloten dat we naar Berlijn zouden afreizen en het qua reistijd en gemak weinig uitmaakte, vertrokken we maandagochtend met de auto vanuit Roermond. Na aankomst in het hotel tegen zessen waren we prima op tijd om in een zonnig Berlijn nog even een hapje te eten. De rest van de avond ben ik nog bezig geweest met een revisie.

De volgende morgen zijn we te voet en met de metro naar het Messe-terrein getogen. Bij aankomst concludeerden we al snel dat het niet mogelijk zou zijn om samen álles te bekijken. Eerst hebben we een deel samen doorwandeld en bekeken, en daarna nog ieder voor zich specifieke bedrijven of klanten. Het is leuk om met een collega uit toch weer een heel ander vakgebied samen zo'n beurs te bezoeken, omdat je elkaar kunt wijzen op interessante nieuwe producten of technologie.

Hoogtepunt voor mij was het bezoek aan de Lenovo-hal: daar mocht ik spelen met de nieuwste AR-technologie 'Tango' in Android, waarmee het mogelijk is om 3D-objecten virtueel op de werkelijkheid te projecteren. Deze technologie hadden we op kantoor al mogen beschrijven in verschillende promotiematerialen, maar nu kon ik hem dus ook echt ervaren. Daarnaast was het fijn om een aantal functionele designs (laptopscharnieren) met specifieke functies in het echt te zien en te voelen. Dan begrijp je toch beter wat er mee bedoeld wordt.

Het hardst gelachen heb ik om de 'Red Dot'-technologie van Bosch. In ons vertaalwerk kwam dit over als een hele bijzondere indicatietechnologie voor vaatwassers, maar uiteindelijk bleek het om een simpel ledje te gaan dat onder de vaatwasser scheen om aan te geven dat hij nog bezig was.

Tegen een uur of vier waren we allebei beursmoe. Tijd om de terugreis naar Limburg aan te vangen dus. Helaas duurde deze vanwege files, ongevallen en werkzaamheden beduidend langer dan de heenreis: tegen twaalven waren we pas terug in Roermond. Desalniettemin was het een interessante trip. Zeker voor herhaling vatbaar. Maar dan misschien met wat minder tijdsdruk.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief